دیاتومیت کلسینه در صنایع تصفیه : دیاتومیت تصفیه

پبيشترين كاربرد دياتوميت به عنوان فيلتر براي جداسازي جامدات معلق در مايع مي باشد.در واقع بيش از ۵۰ درصد از دياتوميت مصرفی جهان را به كار مي برند.

كاربرد دياتوميت در اين بخش اغلب به عنوان صافي در صنايع مختلف فيلتراسيون از جمله کارخانه هاي قند، فيلتر كردن داروها، نوشيدني الكلي، مايع شكر خام، آنتي بيوتيك ها، آبهاي شهري، آب استخرها، آبميوه، سوخت هواپيماي جت و… مي باشد

پودر دياتوميت به علت سطح آزاد زياد و حجم توده اي كم مي تواند بيش از ۲ برابر وزن خود آب جذب كند به خاطر اين خاصيت از دياتوميت به عنوان جذب كننده آب در قالي شويي، حمل كننده هاي ضد آفت و همچنين در حمل و نقل مواد خطرناك مانند اسيد سولفوريك و اسيد فسفريك استفاده مي شود.

مصارف عمده دياتوميت در صنايع فيلتراسيون، پركننده، عايق و جذب كننده ساينده‌ها و كاتاليستها است كه اين كاربردها در حدود ۹۰ درصد كل تقاضا را شامل مي‌شود.

استفاده از دياتوميت در ساخت فيلترها بيش از ۶۰ درصد كل توليد جهاني را از سال ۱۹۹۹ شامل شده است كه قسمت عمده اين كاربرد از دياتوميت هاي مرغوب و فرآوري شده تامين شده است.

فيلتر كردن، ساختار ويژه و بي‌اثر بودن دياتوميت از نظر شيميايي آن را به صافي مناسبي تبديل كرده است ( در استخرهاي شنا، تصفية آب، حلالهاي شوينده، آنتي بيوتيك‌ها، مواد دارويي، نوشابه، آب ميوه و چربي‌هاي خام و روغن‌هاي گياهي، روغن‌هاي روان كننده، مواد شيميايي آلي و غيرآلي، الكلها و…). براي جداسازي ذرات جامد معلق از مايعات و با يك لايه از پودرهاي منفذدار مي‌توان ذرات بزرگ را به دام بيانداخت.

صافي‌هاي ريزتر مانند دياتوميت، ذرات ريز را قبل از رسيدن به محل جذب کرده و سرعت چرخة فيلتراسيون را بالا مي‌برند. اندازه و شكل ذرات دياتوميت شرايط مناسبي براي نفوذپذيري و عبور سريع مايعات را در خود فراهم كرده است.

ساختار دياتوميت از طبقاتي تشكيل شده كه ۸۵-۹۰% آن فضاي خالي بوده و ميلياردها ذره در يكديگر تداخل پيدا كرده است. دیاتومیت یک ساختار شبكه‌اي را ايجاد مي‌كند كه قادر است ذرات زائد را به دام بياندازد. بعد از استفاده، دياتوميت را مي‌توان متراكم كرد به صورتي كه حجم فضاهاي خالي آن حفظ شود.

تصفیه شکر

استفاده از دياتوميت در تصفيه شكر اولين كاربرد این ماده بعنوان كمك فيلتر بود. فيلترهاي دياتوميتي عمدتاً در مرحله جداسازي ملاس از شكر مايع كاربرد دارند. در تصفيه شكر حرارت مايع بالا برده مي‌شود تا جريان سيال آسانتر صورت بگيرد. به دليل طيف وسيع دانه بندي ذرات ناخالصي در مايع شكر، بدون استفاده از كمك فيلترها، منافذ اصلي به سرعت گرفته شده و عملاً جريان سيال متوقف مي‌شود.

تصفيه روغنها و چربيهاي حيواني و گياهي

چربيهاي خام و روغنهاي گياهي و انواع ديگر روغنها كه مجموعاً روغنهاي گليسيريدي ناميده مي‌شود، بدون تصفيه و فرآوري قابل مصرف نيستند. اين چربيها قبل از تصفيه داراي رنگدانه، دانه‌هاي گياهي، اسيدهاي چرب آزاد و ساير ناخالصي‌ها هستند. ناخالصي‌هاي موجود در چربيها طي چند مرحله جدا سازي مي‌شوند.

در مرحله جداسازي صمغ‌ها، فسفوليپيدها، فلزات سنگين و بعضي از رنگدانه‌ها گرفته مي‌شوند. اسيدهاي چرب آزاد در مرحله خنثي سازي و به همراه ناخالصي‌هاي ديگري نظير مواد نامحلول در آب و بعضي از رنگدانه‌ها گرفت مي‌شوند.

در مرحله رنگبري تمامي رنگدانه‌های باقيمانده، مواد اكسيده و اثرات فلزات و در مرحله بوزدائي، اسيدهاي چرب و ساير مواد آروماتيك را جدا مي‌كنند. بطور كلي براي تصفيه روغنها از آلكالين‌هاي قوي و مواد شيميايي ديگر براي رسوب دادن ناخالصي‌ها استفاده مي‌شود. اين رسوبات در مرحله بعدي توسط كمك فيلترها و جذب كننده‌هايي نظير كربن فعال، دياتوميت و خاكهاي فولر جدا شده تا مزه و رنگ موجود در روغن گرفته شود. عيار دياتوميت مصرفي به نوع و كيفيت محصول نهايي فيلتر شده بستگي دارد.

تصفیه نوشیدنی ها

با توجه به توليد ساليانه آبجو در جهان مقدار مصرف دياتوميت در اين كاربرد آن در حدود ۱۲۰ هزار تن در سال برآورد شده است. ميزان مصرف دياتوميت در تصفيه ساير نوشيدني‌ها به مراتب كمتر بوده و ساليانه در حدود ۷۵ هزار تن برآورد شده است. استفاده از انواع ديگر فيلترها (غير دياتوميتي) در تصفيه نوشيدني‌ها هنوز اقتصادي تر از نوع دياتوميتي نيست.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس